A magas sófogyasztás nagy eséllyel magas vérnyomáshoz vezet, ami pedig fokozza a szív- és érrendszeri beteségek, mint pl. szívinfarktus, agyvérzés kockázatát. Utóbbiak a vezető halálokok közé tartoznak világszerte. Az egészségügyi világszervezet napi 5 grammban állapítja meg a maximális napi konyhasóbevitelt. Sajnos, a magyar emberek különböző felmérések átlagai alapján 10-15g sót fogyasztanak naponta.
A probléma nagyon sokrétű.
Sajnos minden élelmiszer túl van sózva. Több országban próbálnak állami szinten nyomást gyakorolni a gyártókra, többek között kötelezik őket a sótartalom feltüntetésére, így egyelőre legalább van lehetőségünk két termék közül a kevésbé sósat választani.
Ehhez nyújt egy kis segítséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány éve kiadott kategorizálása az élelmiszerekkel kapcsolatban a sótartalmuk alapján. Tudnunk kell, hogy a konyhasó kémiailag nátrium-klorid (NaCl), ezért a beosztásban a világszervezet a nátrium (Na) alapján tünteti fel a kategóriákat. 1 gramm nátrium 2,5g gramm konyhasóban található meg.
100 gramm ételre vonatkoztatott sótartalom (1g Na= 2,5g NaCl):
- < 0,2g Na à alacsony sótartalmú élelmiszer
- 0,2-0,4g Na à közepes sótartalmú élelmiszer
- > 0,5g Na à magas sótartalmú élelmiszer
A másik probléma a kultúránk egyik alapjait képező étkezési szokásaink. Sajnos, az igazán finom magyar ételek (a sok cukor mellett) sok só felhasználásával készülnek. Alapvetően túlsózott hozzávalók felhasználása után nagymértékú az utánsózás. Az egyik legsósabb élelmiszerek közé tartoznak a sajtok. Sok sajttal készült ételt ─ pl. egy egyszerű sajtos-tejfölös tésztát ─ mi még tovább sózunk, amivel garantáltan bőven meghaladjuk az optimális sóbevitelt.
A mai modern világ egyik hozadéka, a boltokban kapható készétel is rengeteg sót tartalmaz, egyéb kedvezőtlen hatásaik mellett.
A túlsózott ételek több éves fogyasztása után megszokjuk ezeket az ízeket, és egy kevésbé sós étel íztelennek tűnhet. Az átállás azonban lehetséges. Ha valaki kevésbé sósan készíti el az ételeit otthon (a tészta só nélküli vízben történő főzése, sajtos ételeknél az utánsózás elhagyása stb.), utána egy esetleg étteremben fogyasztott hagyományosan sózott étel vagy egy megrendelt pizza fog túl sósnak tűnni.
A probléma megoldása nehéz, de nem lehetetlen. Ezért a megoldásért több szinten, több szakember küzd. Mi a saját szintünkön a fent említett stratégiákat használhatjuk az egészségünk érdekében.
Dr. Deák Éva PhD