
1.rész
4-6 hónapos kor között, ha a csecsemőt a szopizás már nem elégíti ki, esetleg a gyarapodása is kezd lassulni, akkor fokozatosan át lehet térni a vegyes táplálásra. 6 hónapos kor után az anyatej összetételében is változás történik, például vastartalma csökken, ami szintén indokolttá teszi az elválasztás megkezdését. A kulcsszó a fokozatosságon van, mert így időt tudunk hagyni a csecsemő szervezetének, hogy az újonnan bevezetett élelmiszerekkel megbarátkozzon és az esetleges allergiás, vagy egyéb testi reakciók megjelenésekor könnyebben beazonosíthatóvá válik a kiváltó ok. A nyári időszakban elválasztott babák mindig szerencsésebbek egy kicsit, mert rendelkezésre állnak friss zöldségek, gyümölcsök. Ha viszont a csecsemő télen lesz elválasztós, akkor érdemes már most előre gondolkodni, és amit lehet, megbízható helyről beszerezve, kis adagokban szétporciózva, fagyasztva tárolni.
Nagyon fontos, hogy az elválasztás ideje soha ne essen egybe a csecsemő esetleges betegségével, nyári kánikulával, de a fogzás is sokat ronthat az esélyeken. Az új ételek bevezetése, ahogy az előbbiekben is írtam, fokozatos legyen. Az első 2-3 napban 2-3 kávéskanállal (10-20 gramm) kapjon az új ételből és figyelni kell, hogy nem lesz-e nyugtalan, vagy kiütéses, esetleg haspuffadás, hasmenés, székrekedés jelenhet meg. Az új ételek bevezetése 3-5 nap különbséggel kövesse egymást. Ha azt észleljük, hogy a csecsemő nem szívesen fogyasztja az adott ételt, pl. öklendezik tőle, akkor ne erőltessük.
Az elfogyasztott ételek mennyisége 6 hónap felett 200-250 ml /alkalom legyen. Napi 4-5 étkezés javasolt. Érdemes egy kisebb étkezés kiváltásával kezdenünk pl. tízórai, majd jöhet egy főétkezés, az ebéd, azután az uzsonna, majd a reggeli és legvégül a vacsora. Az utolsó főétkezés kiváltása kb. 1 éves kor körül kell hogy megtörténjen.
A csecsemőnek 4-6 hónapos korban ajánlott megismerkednie először a gyümölcsök és zöldségek préselt levével, azután jöhet a pépesített változat. Érdemes a gyümölcs- és zöldségféléknél is egy alapízt meghagyni, és az új ízeket ezzel kombinálni. A gyümölcsöknél a legelterjettebb alapíz az alma, a zöldségeknél a burgonya, vagy a répa.
A gyümölcsök bevezetése:
– 4-6 hó: alma, őszibarack, meggy, cseresznye, hámozott szilva
– 6-7 hó: körte, sárgadinnye
– 8-9 hó: ringló, sárgabarack, görögdinnye
Citrusféléket, déligyümölcsöket, mint a banán is, 12 hónapos kortól javasolt elkezdeni. Kerüljük az aprómagvas gyümölcsöket pl. szamóca, mert ezek allergiás reakciókat okozhatnak. Leghamarabb 18 hónapos kortól adható a kivi, ribizli, szeder, áfonya, egres, málna,
ananász, eper, mangó. A gyümölcs- és zöldségféléknél különösen figyeljünk, hogy lehetőleg bio minőségű legyen, amit a babának adunk. Ha erre nincs lehetőség, akkor megbízható helyről szerezzük be, mivel a zöldségek nitráttartalma pl. műtrágyázás miatt veszélyes lehet a babára nézve.
A főzelékfélék kezdetben hígabb állagúak legyenek (mézsűrűségű), majd a csecsemő 8-9 hónapos korától, amikor már biztosan ül, lehet egy jól megfőtt, puha zöldségdarabot benne hagyni, pl. villán keresztül áttörve, később növeljük a darabok méretét, de arra ügyelve, hogy ínyével össze tudja nyomni azt. Darabos ételt csak akkor adjunk, ha a babának már zápfogai is vannak.
Dobóczi Anikó védőnő
Ajánlott irodalom:
Egészségügyi Minisztérium Szakmai Protokollja Az egészséges csecsemő táplálásáról
Az egészséges csecsemő hozzátáplálása –Szakmai irányelv
Hozzátáplálás táblázat (www.babafalva.hu)
Tájékoztatás a nitrát mérgező hatásairól csecsemőkorban (Élelmezés- és Táplálkozásegészségügyi Osztály)
Mikor terem? Friss falatok! / Nestlé /
Barna Mária Táplálkozás/Diéta
Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjáról
A kép forrása: https://mit-liebe-essen.de/2022/09/13/arten-der-beikosteinfuehrung/