
A várandós anyák leggyakoribb fogadalma, hogy a legjobbat szeretnék adni születendő gyermekük számára. Az élet számos területét érintheti ez a fogadalom, beleértve a táplálást is. Minden csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej. Egy régi mondás szerint az első szoptatás, kisbabánk első csókja is. Az anyatejben minden tápanyag megtalálható, amire egy csecsemőnek szüksége van.
Az anyatej közel 200 összetevőt tartalmaz, vannak benne jótékony zsírok, szénhidrátok, fehérjék vitaminok és ásványi anyagok, de vannak olyan összetevői is, amit a tudomány jelenleg még képtelen a laboratóriumokban előállítani, ezeknek főként gyulladást csökkentő, immunrendszert erősítő és az agy fejlődését ösztönző hatásaik vannak.
Az anyatej immunrendszerre gyakorolt hatása védettebbé teszi a babákat a légúti-, fül-, tüdő-, húgyvezeték gyulladástól. A szoptatáskor létrejövő bőr-bőr kontaktus pedig elősegíti a bélrendszer természetes baktériumflórájának kialakulását, ezáltal ellenállóbbá válik egyes hasmenéses betegségekkel szemben.
Tudományosan bizonyított tény, hogy egyes anyatejben levő alkotórészek szerepet játszanak az intelligencia kialakulásában.
Minél hosszabbra nyúlik az anyatejes táplálás időtartama, hatása, annál tovább érezhető. Befolyással bír a gyermekkori cukorbetegségek, magasvérnyomásos betegségek, aszhtma és allergia kialakulásának elkerülésére is.
Nemcsak a babára van az anyatej jótékony hatással, az anyukák is élvezhetik előnyeit, mivel a szoptatás alatt termelődő hormonok segítik a méh visszahúzódását, a gyermekágyi ”tisztulás” időtartama is lerövidül. A szoptató nők körében csökken a változókori mell-, és petefészekrák kockázata is. A sűrűbb mellre helyezés, vagyis az igény szerinti szoptatás, pedig serkenti az anyatej termelődését.
A baba első mellretételének a szülés után 2 órával meg kell történnie, mivel az újszülött ekkor adaptálódik környezetéhez és a sűrűbb összetételű, úgynevezett előtejben (kolosztrum) levő létfontosságú anyagokat (immunanyagokat) nagyon fontos megkapnia. Ezt hívjuk „aranyórának”. A kizárólagos anyatejes táplálást fél éves korig, azt követően a hozzátáplálás mellett 2 éves korig ajánlott. Általában a szülés utáni 3. napon jelenik meg az érett anyatej, ami jóval hígabb, világosabb színű, mint az előtej. Sok anyukát ez megijeszt és attól félnek, hogy nem „tápláló” a tejük. A tej állagának változása ne tévesszen meg senkit, mivel a baba igényeinek megfelelő összetételű.
Dobóczi Anikó védőnő
A teljesség igénye nélkül, néhány irodalomi forrás, ahol tájékozódni tudnak az anyatej fontosságáról és a szoptatásról:
W.Ungváry Renáta Szoptatós füzet
W.Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve
A szoptatás női művészete: kézikönyv édesanyáknak (La Leche Liga)
Letölthető pdf-irodalom:
http://www.gyermekalapellatas.hu/aktualitasok/az_egeszsges_ujszulott.html
https://anyatejut.hu/segedanyagok.html
https://szoptatasert.hu/letoltheto-anyagok/
Web:
http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/
Kép forrása: https://www.filderklinik.de/wissenswert/schwangerschaft-geburt/interviewdie-bedeutung-des-stillens/